4 ServingsRychlovka
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 8 stonků zeleného chřestu
- 3 rajčata
- 8 červených cherry rajčat a 8 žlutých cherry rajčat
- 30 g lískových ořechů
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g oloupaných mandlí
- 4 plátky citronu
- 30 g rozinek
- 30 g sušených brusinek
- 70 g extra panenského olivového oleje
- 30 g medu
- 40 g citronové šťávy
- 2 lžíce cukru krupice
- 8 lístků bazalky
- 5 snítek tymiánu
- sůl
- Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Troubu rozehřejeme na 150 °C.
- 2Lískové ořechy, vlašské ořechy a mandle vyskládáme do jedné vrstvy na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 6 minut. Poté je přendáme z plechu do mísy a necháme vychladnout.
- 3Rajčata a chřest omyjeme a osušíme. Z chřestu odřízneme dolní dřevnatou část stonku a malým nožem odřízneme lístky. Poté ho šikmo nakrájíme na kousky dlouhé 3 cm. Hlavičky chřestu necháme vcelku.
- 4Připravíme velkou mísu s 3 litry ledové vody.
- 5V rendlíku na vyšším ohni přivedeme k varu vodu s cukrem, 1 kávovou lžičkou soli, tymiánem a plátky citronu. Do vroucí vody vložíme nakrájený chřest. Vaříme 4 minuty a poté ho ihned přendáme zchladit do připravené mísy s ledovou vodou. Vychlazený chřest necháme okapat v cedníku.
- 6Cherry rajčata rozkrojíme napůl. Z velkých rajčat vykrojíme tuhé středy, rajčata nakrájíme na čtvrtiny a ty ještě na poloviny.
- 7Vychlazené ořechy a mandle smícháme v míse s rozinkami, sušenými brusinkami, olivovým olejem, citronovou šťávou a medem. Přidáme nakrájená rajčata a chřest. Dochutíme špetkou soli a promícháme.
- 8Před servírováním přidáme natrhané lístky bazalky.
Tip
Místo olivového oleje můžete požít olej oříškový. Salát bude mít výraznější oříškovou chuť. Můžete také použít kombinaci olivového a oříškového oleje.
Místo klasických červených rajčat můžete použít jejich zelenou či žlutou odrůdu. Jednotlivé odrůdy je možné do salátu kombinovat.
Čím starší chřest je, tím delší spodní část jeho stonku dřevnatí. Tuto část je nutné odříznout. Obvykle ale stačí odříznout zhruba 1–1,5 cm.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef