Cart

4–6 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 60 g čerstvého medvědího česneku
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 40 g oloupané cibule
  • 60 g másla
  • 600 ml smetany, min. 31%
  • 1 uvařená brambora
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Cibuli najemno nakrájíme. Bramboru nakrájíme na větší kousky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přilijeme víno a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek a 1 lžičku soli.
  • 2Polévku opět necháme přijít k varu a vaříme 1 minutu. Ještě horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Polévku dle potřeby dochutíme solí.
  • 3V pánvi na vyšším ohni rozpálíme zbylé máslo. Jakmile začne lehce zlatavě pěnit, pánev odstavíme a tímto máslem, které získalo lehkou oříškovou chuť, dochutíme polévku v talíři.
Tip
Víno použijte vždy suché. Třeba Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé. Můžete použít i medvědí česnek mražený. V tom případě ho budete po rozmrznutí potřebovat 110 g. Polévku můžete ještě horkou vlít do mixéru a rozmixovat. Vařená brambora polévku lehce zahustí.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS