4–6 PortionsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR ROAST
- 750 g hovězí svíčkové
- 450 g hub portobello
- 500 g listového těsta
- 20 g hořčice (nejlépe anglické)
- 6–8 plátků parmské šunky
- 3 žloutky
- 100 ml rostlinného oleje
- hladká mouka na podsypání těsta
- čerstvě mletý pepř
- sůl
INGREDIENTS FOR SAUCE
- 300 ml vína Madeira (lze nahradit Portským vínem)
- 150 ml demi-glace
- 100 g oloupané šalotky
- 100 g žampionů
- 60 g vychlazeného másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
YOU ALSO NEED
- potravinářskou fólii
PAIRING DISHES WITH WINE
- K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR ROAST
- 1Maso vyndáme z lednice a přikryté čistou utěrkou necháme odpočinout při pokojové teplotě 40 minut.
- 2Houby oloupeme, nohy odřízneme a vyhodíme. Kloboučky rozmixujeme v mixéru na kaši.
- 3Houbovou kaši vložíme do suché rozpálené pánve a restujeme ji za stálého míchání při vysoké teplotě 8 -10 minut tak, aby se z hub odpařila všechna tekutina. Osolíme špetkou soli a dáme do misky vychladnout.
- 4Odpočinuté maso důkladně očistíme od blan. Špičku masa nařízneme a podložíme pod maso. Část palce odřízneme tak, aby válec masa byl stejně široký. Maso svážeme kuchyňským provázkem. Ze všech stran ho důkladně osolíme a opepříme.
- 5Na vysokém ohni rozpálíme pánev. Jakmile se z ní začne kouřit, vlijeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda. Z každé strany cca 30 vteřin. Během pečení maso z pánve neodtrháváme. Vždy počkáme 30 vteřin a otočíme ho.
- 6Opečené maso vyndáme z pánve, necháme vychladnout a poté ho ze všech stran potřeme hořčicí. Dáme stranou.
- 7Na pracovní desku rozprostřeme potravinářskou fólii a na ni rozložíme plátky parmské šunky tak, aby se překrývaly.
- 8Plátky šunky potřeme houbovou pastou a doprostřed položíme maso.
- 9Maso zabalíme tak, aby houbová pasta a šunka maso zakrývaly a fólii velmi pevně utáhneme. Dáme na 3 hodiny vychladit do v lednice.
- 10Listové těsto rozválíme do obdélníku silného přibližně 3 mm.
- 11Vyndáme maso z lednice a odstraníme z něho fólii.
- 12Na pracovní desku rozprostřeme novou potravinářskou fólii, na ni položíme vyválené těsto a potřeme ho polovinou rozšlehaných žloutků.
- 13Vychlazené maso položíme doprostřed těsta, zabalíme ho do něj a přebývající okraje těsta rádýlkem odřízneme. Znovu ho zabalíme do potravinářské fólie a velmi pevně utáhneme. Balíček necháme 1 hodinu vychladit v lednici. Poté vychlazené maso vybalíme z fólie.
- 14Troubu rozehřejeme na 190 °C.
- 15Maso zabalené do těsta položíme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
- 16Celé těsto potřeme rozšlehanými žloutky a necháme vychladit v lednici 15 minut.
- 17Poté těsto navrchu lehce nařízneme do mřížky příborovým nožem pro ozdobu (pozor, těsto nesmíme proříznout až k masu) a znovu potřeme rozšlehanými žloutky.
- 18Zapíchneme vpichový teploměr doprostřed masa. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut, nebo dokud teplota ve středu masa nebude 28 °C.
- 19Maso vyndáme z trouby a necháme odpočinout v pokojové teplotě 15 minut.
- 20Hotové maso krájíme rovně na porce.
- 21Podáváme s omáčkou Madeira.
INSTRUCTIONS FOR SAUCE
- 1Šalotku a žampiony nakrájíme najemno.
- 2V rendlíku na středním ohni dáme zpěnit třetinu másla. Přidáme šalotku a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme žampiony a za občasného míchání restujeme 2 minuty.
- 3Přilijeme Madeiru a demi-glace, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání svaříme na třetinu původního objemu. Stáhneme z ohně.
- 4Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku a vmícháme do ní zbylé vychlazené máslo.
- 5Dochutíme solí, pepřem a promícháme.
Tip
Anglickou hořčici lze nahradit hořčicí dijonskou.
Na přípravu budete potřebovat vpichový teploměr vhodný do trouby a mixér.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef