4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR SCHNITZEL
- 4 plátky vepřové krkovice po 150–200 g
- 250 g strouhanky
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- sádlo na smažení
- citron
- pepř
- sůl
INGREDIENTS FOR SALAD
- 1 kg brambor, varný typ A
- 150 g oloupané mrkve
- 80 g oloupaného celeru
- 80 g oloupané petržele
- 70 g oloupané cibule
- 160 g nakládaných okurek a 2 lžíce láku z okurek
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 6 lžic majonézy
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- pepř
- sůl
- brambory
YOU ALSO NEED
- pečicí papír
- kuchynský papír
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR SCHNITZEL
- 1Maso naklepeme, z obou stran opepříme čerstvě mletým pepřem a vydatně osolíme.
- 2Vejce rozšleháme vidličkou v hlubokém talíři.
- 3Maso postupně obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.
- 4Na pánvi na vyšším ohni rozpálíme sádlo a stáhneme oheň na polovinu. Řízky vložíme do pánve a pomalu je smažíme z obou stran dozlatova.
- 5Hotové řízky položíme na talíř pokrytý kuchyňským papírem. Necháme tak odsát přebytečný tuk a řízky si chvíli odpočinou, budou pak šťavnatější. Podáváme s měsíčkem citronu a bramborovým salátem.
INSTRUCTIONS FOR SALAD
- 1Očištěné brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, slijeme vodu a ještě vlažné oloupeme. Mrkev, celer a petržel uvaříme téměř doměkka a necháme vychladnout.
- 2Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a dáme do větší mísy. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme do mísy. Okurky nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm a přidáme do mísy. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 3Přidáme majonézu, hořčici, 2 lžičky soli, 1 kávovou lžičku čerstvě mletého pepře a promícháme. Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a promícháme. Opatrně vmícháme nakrájená vejce. Dochutíme solí a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.
Tip
V pánvi musí být tolik sádla, aby byl řízek ponořen ze tří čtvrtin, ale aby se tuk nepřelil na řízek. Řízek by sádlo zchladil a strouhanka by zbytečně nasákla tukem.
Při obalování strouhanku na řízek příliš nemačkejte.
Jakmile jde do brambor zapíchnout vidličku nebo kuchyňskou jehlu, aniž by kladla odpor, jsou brambory měkké.
Brambory na salát nepřevařte, jinak se v něm rozpadnou. Totéž platí pro kořenovou zeleninu.
Ideální brambory na salát jsou „keřkovské rohlíčky“.
Do salátu můžete přidat i malé oloupané a najemno nastrouhané jablko.
Místo láku z okurek můžete salát ochutit citronovou šťávou.
K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat paličku na maso.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef