4 ServingsMajstrštyk
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 4 plátky zadního hovězího po 200 g
- 340 g oloupané cibule
- 200 g směsi čerstvých hub (hlíva ústřičná, žampiony)
- 120 g rostlinného oleje
- 120 g oloupané šalotky
- 20 g sušených hub
- 10 g oloupaného česneku
- 150 ml suchého bílého vína
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 15 snítek tymiánu
- 2 větvičky rozmarýnu dlouhé 10 cm
- čerstvě mletý pepř
- sůl
PAIRING DISHES WITH WINE
- K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Cibuli nakrájíme najemno, česnek na silnější plátky.
- 2Plátky masa rozkrojíme napůl a vydatně je osolíme a opepříme z obou stran. V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 80 g oleje a maso na něm postupně opečeme dozlatova z obou stran. Dáme stranou na talíř.
- 3Do kastrolu přidáme cibuli, stáhneme oheň pod polovinu a restujeme za občasného míchání 15 minut dohněda. Přidáme česnek, koření a bylinky. Za stálého míchání restujeme 1 minutu.
- 4Vrátíme opečené maso zpět a přilijeme víno. Plochou vařečkou seškrábeme ze dna kastrolu vzniklý nápek do tekutiny. Víno necháme zcela odvařit. Přidáme sušené houby, přilijeme 500 ml vody, promícháme, přiklopíme poklicí, stáhneme oheň na minimum a necháme dusit 1,5 hodiny doměkka.
- 5Šalotku nakrájíme napříč na plátky silné 1,5 cm. Hlívu natrháme na větší kousky. Žampiony nakrájíme na čtvrtiny. V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme zbylý olej a 2 minuty na něm restujeme nakrájenou šalotku. Přidáme houby a restujeme za občasného míchání další 2 minuty. Přidáme citronovou šťávu a mícháme půl minuty. Stáhneme z ohně.
- 6Do kastrolu s orestovanými houbami vložíme měkké maso. Omáčku, ve které se maso dusilo, necháme 1 minutu provařit, dle chuti ji osolíme a propasírujeme přes cedník k masu a houbám. Necháme 1 minutu provařit.
Tip
Místo hovězího zadního masa můžete použít roštěnou.
Větší žampiony nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy, menší nakrájejte na poloviny.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef