6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR BECHAMEL
- 60 g hladké mouky
- 60 g másla
- 1 l plnotučného mléka
- 50 g oloupané cibule
- 1 bobkový list
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka bílého pepře
- 1 lžička soli
INGREDIENTS FOR RAGOUT
- 400 g mletého hovězího krku
- 400 g mletého vepřového boku
- 300 g oloupané mrkve
- 200 g oloupaného celeru
- 200 g oloupané cibule
- 150 g rajského protlaku
- 100 g larda, pancetty nebo špeku
- 100 g řapíkatého celeru
- 300 ml suchého červeného vína
- 100 ml olivového oleje
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 oloupané stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 30 g soli
INGREDIENTS FOR LASAGNE
- 600 g lasagní
- 200 g najemno nastrouhaného parmezánu
PAIRING DISHES WITH WINE
- K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR LASAGNE
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Připravíme mísu s ledovou vodou.
- 2Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
- 3Dno zapékací mísy potřeme 2 lžícemi bešamelu, na něj položíme pláty těsta v jedné vrstvě. Na něj rozetřeme čtvrtinu bešamelu, přidáme čtvrtinu parmezánu a na něj rozetřeme čtvrtinu ragú.
- 4Na ni položíme další vrstvu těstovin a stejným způsobem pokračujeme, dokud v míse nejsou 4 vrstvy. Na poslední vrstvu položíme pláty těsta, potřeme je zbývajícím bešamelem a posypeme zbylým parmezánem.
- 5Zapékací mísu dáme do rozehřáté trouby a necháme péct 30 minut.
Instructions for ragout
- 1Připravíme sáček s kořením: do látky vložíme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavážeme kuchyňským motouzem.
- 2Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
- 3Stonek řapíkatého celeru omyjeme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na malé kousky.
- 4Maso umeleme. Lardo, pancettu nebo špek nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 5V kastrolu na středním ohni rozpálíme olej a přidáme lardo. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujeme zeleninu dozlatova.
- 6Přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova.
- 7Přidáme maso a česnek. Důkladně vše promícháme a osolíme. Stáhneme oheň na třetinu a za častého míchání vaříme 10 minut.
- 8Přidáme rajský protlak a důkladně zamícháme. Za častého míchání vaříme 15 minut.
- 9Přidáme sáček s kořením a čerstvě mletý pepř. Přilijeme víno, zamícháme a za občasného míchání vaříme 20 minut.
- 10Přilijeme 100 ml vody, stáhneme oheň na minimum, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří, přidáme 100 ml vody.
Instructions for béchamel
- 1Cibuli nakrájíme najemno.
- 2Na středním ohni rozehřejeme v rendlíku máslo. Jakmile začne máslo pěnit, přidáme cibuli a necháme ji za stálého míchání na středním ohni 30 vteřin zpěnit. Přidáme pepř a promícháme.
- 3Přisypeme mouku a 1 minutu mícháme. Přilijeme všechno studené mléko a důkladně promícháme metlou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.
- 4Hotový bešamel přecedíme přes jemný cedník.
Tip
Těstoviny ve vodě vařte jednotlivě a neuvařte je zcela, změknou ještě v troubě při zapékání.
Na přípravu budete potřebovat zapékací mísu o rozměrech 24 × 30 cm.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef