Cart

4 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 4 filety z kapra s kůží o váze 150 g
  • 500 ml suchého bílého vína
  • 200 ml octa
  • 130 g cibule
  • 80 g oloupané mrkve
  • 70 g másla
  • 60 g oloupaného celeru
  • 60 g oloupané petržele
  • 1 citron
  • 20 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 stonků pažitky
  • 3 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 lžíce soli

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, podélně rozkrojíme a podélně nakrájíme na měsíčky. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na plátky silné 3 mm a ty potom šikmo rozkrájíme na kousky 1,5 cm veliké.
  • 2V kastrolu přivedeme k varu 500 ml vody, přidáme víno, ocet, sůl, citron, koření a tymián. Přidáme nakrájenou zeleninu a cibuli a necháme na středním ohni 8 minut povařit.
  • 3Porce kapra lehce osušíme. Pozor, z kůže nesmíme otřít sliz, který je na jejím povrchu. Ryby vložíme do vařícího vývaru tak, aby byly vedle sebe a zcela ponořené. Přivedeme k varu, ihned stáhneme teplotu na minimum a pomalu vaříme dalších 12–15 minut.
  • 4V rendlíku rozpustíme máslo a smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou. Uvařené porce kapra položíme na talíř i s vařenou zeleninou a polijeme rozpuštěným máslem.
     
Tip
Ideální je použít filety z kapra lysce, který má velmi málo šupin a jehož kůže je pokrytá slizem, který v průběhu této kuchyňské úpravy zmodrá. Proto je nutné na rybě sliz zachovat. Kapří maso je měkké po několika minutách. Abyste ho nerozvařili, stáhněte plamen a udržujte ho těsně pod bodem varu. Stačí, když se voda jen chvěje, nemusí bublat. Ke kapru namodro se nejlépe hodí nové brambory maštěné máslem nebo bílé pečivo. Na talíř přidejte ještě plátky citronu k dochucení s trochou zeleniny, ve které se kapr připravoval.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE