4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR PORK CHUNKS
- 1 kg vepřové plece
- 300 g oloupané cibule
- 6 stroužků česneku
- 20 g hladké mouky
- ½ lžičky drceného kmínu
- pepř
- sůl
INGREDIENTS FOR SPINACH
- 1 kg čerstvého listového špenátu
- 130 g oloupané cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 2 vejce
- 20 g strouhanky
- pepř
INGREDIENTS FOR RAW POTATO DUMPLINGS
- 250 g brambor uvařených ve slupce a 250 g syrových brambor
- 300 g hrubé mouky
- 60 g másla nebo sádla
- 3 vejce
- 1 lžička škrobu
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR ROAST PORK PIECES
- 1Troubu rozehřejeme na 160 ºC.
- 2Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Maso nakrájíme na kostky o hraně 4 cm, důkladně osolíme, opepříme, potřeme ze všech stran prolisovaným česnekem a posypeme čerstvě drceným kmínem. Na dno pekáče rozprostřeme cibuli a položíme na ni maso.
- 3Podlijeme 250 ml vody a pečeme v rozehřáté troubě 2 hodiny nebo než je maso měkké. Maso občas promícháme, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibule během pečení příliš připalovala, přilijeme ještě trochu vody.
- 4Upečené maso vyndáme z pekáče a dáme stranou. Pekáč postavíme na sporák a na středním ohni odvaříme veškerou vodu, takže na dně pekáče zbude jen tuk. Přidáme mouku, kterou za častého míchání orestujeme dozlatova. Přilijeme 500 ml studené vody, promícháme, stáhneme oheň pod třetinu a za občasného míchání necháme vařit 20 minut.
- 5Provařenou šťávu podle potřeby dochutíme solí a vrátíme do ní maso, aby se prohřálo.
INSTRUCTIONS FOR SPINACH
- 1Listy špenátu zbavíme kořínků a stonků, důkladně několikrát propereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a rovněž nakrájíme najemno.
- 2V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Stáhneme oheň na třetinu, přidáme česnek a 1 minutu mícháme.
- 3Přidáme špenát, důkladně promícháme a na 1 minutu přikryjeme poklicí. Odkryjeme, promícháme a necháme další 1 minutu vařit. Pak špenát nahrubo rozmixujeme. Přidáme vejce a strouhanku, promícháme a necháme 1 minutu prohřát.
- 4Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a promícháme.
INSTRUCTIONS FOR RAW POTATO DUMPLINGS
- 1Do hrnce dáme vařit větší množství vody. Vodu osolíme.
- 2Vařené brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme k vařeným bramborám. Přidáme 1 lžičku soli, vejce, hrubou mouku a škrob. Umícháme hustší těsto.
- 3Polévkovou lžící tvoříme v namočené dlani knedlíky ve tvaru větších noků, které vkládáme do osolené vroucí vody.
- 4Knedlíky vaříme 6–7 minut. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu. Vyndáme je do mísy s rozpuštěným sádlem nebo máslem, dle chuti, a promícháme.
Tip
Pekáč na maso vybírejte tak, abyste ho mohli postavit na sporák – budete v něm dodělávat výpek.
Při restování výpeku z masa používejte k míchání plochou vařečku, abyste odlepili ode dna připečené výpečky.
Špenát je nejlepší namočit do vyšší nádoby se studenou vodou, aby se mohla odplavit případná hlína či zrnka písku, která klesnou ke dnu. Vodu je třeba několikrát vyměnit.
Špenát tepelně upravujte krátce, dlouhým vařením by zešedl.
Špenát můžete nasekat nožem na prkénku nebo rozmixovat, ale neměla by z něj být kaše.
Pokud nebudete špenát podávat hned, přidejte do něj trochu smetany, zůstane tak krásně zelený. Na výše zmíněné množství stačí 80 ml smetany (min. 31%), kterou jen přivedete v hrnci se špenátem k varu, promícháte a stáhnete z ohně.
Knedlíky připravujte z brambor varného typu B nebo C.
Hotové knedlíky obalte v rozpuštěném sádle nebo másle, neokorají tak.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef