6 PIECESDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- ústřice
- citronová šťáva
- tabasco dle chuti
PAIRING DISHES WITH WINE
- Nejlepší volbou k mořským plodům jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Ústřici odříznutou od schránky zakápneme několika kapkami citronové šťávy a sníme ji co nejrychleji rovnou z lastury. Ústřici můžeme dochutit 2 kapkami omáčky Tabasco.
Tip
Otevřít ústřici není nijak složité. Chce to cvik, trochu síly, speciální nůž na ústřice a utěrku. Nejprve ústřice zkontrolujte. Musí být pevně zavřené, otevřené rovnou vyhoďte. V košíku by měly být ústřice vždy naskládané hlubší částí ulity směrem dolů. Jen tak se v nich udrží vnitřní voda, kterou potřebují k životu.
Budete potřebovat čistou utěrku, nůž na otevírání ústřic (ten doporučujeme koupit, nikdy neotevírejte ústřice nožem, kterým krájíte maso) a případně speciální kroužkovou rukavici (rukavice je velmi drahá, nepracujete-li s ústřicemi denně, raději se naučte otevírat opatrně ústřice jen s pomocí utěrky a nože na ústřice).
POSTUP:
1. Uchopte ústřici pevně do ruky chráněné utěrkou nebo speciální rukavicí tak, aby vypouklá strana byla dole a špičatá část (zámek) směrem k vám.
2. Špičku nože vsuňte do zámku ústřice a páčivým rotačním pohybem nožem ústřici otevřete. Od vrchní lastury odřízněte sval chránící uzavření ústřice, odklopte vrchní lasturu a odřízněte sval, kterým se ústřice drží spodní lastury. Pokud je ústřice čerstvá, je v lastuře po otevření voda. Přidržte ústřici v lastuře a vodu vylijte. Odplavíte tak písek, který může v ústřici být a případné nečistoty a „střepinky“ které se mohly ulomit během otevírání. Ústřice si vytvoří sama druhou vodu.
Ústřice se podávají po tuctech nebo půltuctech, tedy po dvanácti nebo šesti kusech.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef