6–8 ServingsMajstrštyk
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR RAGOUT
- 400 g mletého vepřového boku
- 400 g mletého hovězího krku
- 150 g rajského protlaku
- 300 ml suchého červeného vína
- 100 ml olivového oleje
- 200 g oloupané cibule
- 3 oloupané stroužky česneku
- 300 g oloupané mrkve
- 200 g oloupaného celeru
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g slaniny
- 1 kávová lžička mletého muškátového oříšku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 30 g soli
INGREDIENTS FOR PASTA
- Tagliatelle
- 1 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
- sůl
YOU ALSO NEED
- kuchyňský provázek
PAIRING DISHES WITH WINE
- Těstoviny nejvíce oceníte v kombinaci s lehkými, svěžími víny. Volit můžete šumivá, bílá i růžová.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR RAGOUT
- 1Připravíme sáček s kořením: do látky vložíme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavážeme kuchyňským motouzem.
- 2Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostičky o hraně 0,5 cm.
- 3Stonek řapíkatého celeru omyjeme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na malé kousky.
- 4Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 5V kastrolu na středním ohni rozpálíme olej a přidáme slaninu. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujeme zeleninu dozlatova.
- 6Přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a česnek. Důkladně vše promícháme a osolíme. Stáhneme oheň na třetinu a za častého míchání vaříme 10 minut.
- 7Přidáme rajský protlak a důkladně zamícháme. Za častého míchání vaříme 15 minut.
- 8Přidáme sáček s kořením a čerstvě mletý pepř. Přilijeme víno, zamícháme a za občasného míchání vaříme 20 minut.
- 9Přilijeme 100 ml vody, stáhneme oheň na minimum, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří, přidáme zbylou vodu.
INSTRUCTIONS FOR PASTA
- 1Na vyšším ohni v hrnci dáme vařit 3 litry vody osolené 3 zarovnanými lžícemi soli. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní těstoviny a uvaříme je dle návodu na skus.
- 2Mezitím, co se vaří těstoviny, na mírném ohni v pánvi rozehřejeme boloňské ragú.
- 3Uvařené těstoviny přendáme z vařící vody rovnou do pánve s ragú. Přidáme lžíci vody, ve které se těstoviny vařily a vše důkladně promícháme.
- 4Na talíři dochutíme strouhaným parmezánem.
Tip
Pro silnější omáčku můžete místo vody použít hovězí vývar a také můžete nechat s masem vyvařit kůži z pancetty.
Na začátku můžete po orestování zeleniny a cibule přidat pokrájenou italskou čerstvou klobásu, staženou ze střívka, která se jmenuje salsiccia. Získáte další nadstavbu chuti ragú.
Boloňské ragú je nutné vařit pomalu a na velmi mírném ohni. Jen tak se důkladně provaří kolagen obsažený v hovězím mase a omáčka získá sílu.
Místo sušených těstovin můžete použít 110 g čerstvých tagliatelle a 200 g ragú na jednu porci.
Čerstvé těstoviny se vaří kratší dobu než sušené.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef