Cart

Buy all ingredients right below the recipe

Ingredients for chicken

  • 1 kuře
  • 300 g rajčat
  • 100 g černých oliv
  • 200 g oloupané cibule
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 180 g žampionů
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 30 g vychlazeného másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvých lístků oregana
  • 1 lžíce najemno nakrájeného tymiánu
  • sůl
  • pepř

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Tohle jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

Side dish

  • těstoviny
  • rýže

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

Instructions

  • 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek a žampiony také nakrájíme na tenké plátky. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky.
  • 2Kuře rozkrájíme na jednotlivé díly - odřízneme stehna a ta rozřízneme v kloubu na 2 části. Odřízneme křídla a oddělíme letky. Seřízneme prsa a rozdělíme je na 2 stejné části. Maso důkladně osolíme a opepříme ze všech stran. Trup kuřete a letky použijeme na přípravu vývaru do jiného pokrmu.
  • 3Ve velkém kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme olej a maso na něm opečeme nejprve ze strany kůže 3 minuty dozlatova. Stáhneme oheň na polovinu, maso otočíme a pečeme další 3 minuty.
  • 4Opečené maso dáme stranou a do kastrolu přidáme cibuli. Restujeme za častého míchání 1 minutu. Přidáme žampiony a restujeme 1 minutu. Přidáme česnek a restujeme za stálého míchání 1 minutu. Přidáme protlak a cukr a znovu za stálého míchání restujeme 1 minutu.
  • 5Přilijeme víno, zamícháme, aby se vytvořený nápek na dně kastrolu rozpustil, a víno necháme zcela vyvařit. Poté přidáme rajčata a olivy, promícháme, přilijeme vývar a přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty. Přidáme 1 kávovou lžičku soli a špetku pepře, promícháme a stáhneme z ohně.
  • 6Do kastrolu vyskládáme zpět opečené maso kůží nahoru a vložíme do rozehřáté trouby na 50 minut. Kastrol vyndáme z trouby, vyjmeme maso a dáme ho stranou. Do omáčky vmícháme oregano, tymián, vychlazené máslo a případně dochutíme solí.
Tip
Místo čerstvého oregana můžete použít zarovnanou lžičku oregana sušeného. V takovém případě sušené oregano přidejte do kastrolu už společně s vínem.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

Ingredients for chicken

PAIRING DISHES WITH WINE

Side dish