4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
Ingredients for chicken
- 1 kuře
- 300 g rajčat
- 100 g černých oliv
- 200 g oloupané cibule
- 2 oloupané stroužky česneku
- 180 g žampionů
- 4 lžíce rajského protlaku
- 200 ml suchého bílého vína
- 350 ml kuřecího vývaru
- 30 g vychlazeného másla
- 1 lžíce cukru krupice
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžíce čerstvých lístků oregana
- 1 lžíce najemno nakrájeného tymiánu
- sůl
- pepř
PAIRING DISHES WITH WINE
- Tohle jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
Side dish
- těstoviny
- rýže
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Instructions
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek a žampiony také nakrájíme na tenké plátky. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky.
- 2Kuře rozkrájíme na jednotlivé díly - odřízneme stehna a ta rozřízneme v kloubu na 2 části. Odřízneme křídla a oddělíme letky. Seřízneme prsa a rozdělíme je na 2 stejné části. Maso důkladně osolíme a opepříme ze všech stran. Trup kuřete a letky použijeme na přípravu vývaru do jiného pokrmu.
- 3Ve velkém kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme olej a maso na něm opečeme nejprve ze strany kůže 3 minuty dozlatova. Stáhneme oheň na polovinu, maso otočíme a pečeme další 3 minuty.
- 4Opečené maso dáme stranou a do kastrolu přidáme cibuli. Restujeme za častého míchání 1 minutu. Přidáme žampiony a restujeme 1 minutu. Přidáme česnek a restujeme za stálého míchání 1 minutu. Přidáme protlak a cukr a znovu za stálého míchání restujeme 1 minutu.
- 5Přilijeme víno, zamícháme, aby se vytvořený nápek na dně kastrolu rozpustil, a víno necháme zcela vyvařit. Poté přidáme rajčata a olivy, promícháme, přilijeme vývar a přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty. Přidáme 1 kávovou lžičku soli a špetku pepře, promícháme a stáhneme z ohně.
- 6Do kastrolu vyskládáme zpět opečené maso kůží nahoru a vložíme do rozehřáté trouby na 50 minut. Kastrol vyndáme z trouby, vyjmeme maso a dáme ho stranou. Do omáčky vmícháme oregano, tymián, vychlazené máslo a případně dochutíme solí.
Tip
Místo čerstvého oregana můžete použít zarovnanou lžičku oregana sušeného. V takovém případě sušené oregano přidejte do kastrolu už společně s vínem.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef