4–6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 500 g oloupaných kedluben
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany, min. 31%
- 120 g oloupané cibule
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- plocholistá petržel
- špetka mletého muškátového oříšku
- pepř
- sůl
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Kedlubny nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme nastrouhané kedlubny a 3 minuty je za častého míchání restujeme. Přidáme moukou, stáhneme oheň pod polovinu a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
- 3Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a oheň stáhneme pod třetinu. Přidáme 1 lžičku soli a špetku čerstvě mletého pepře a za občasného míchání vaříme nezakryté 10 minut. Přidáme muškátový oříšek, promícháme a pomalu vaříme dalších 10 minut.
- 4Přidáme smetanu, promícháme, přivedeme k varu a po půl minutě stáhneme z ohně. Dle potřeby dochutíme solí. Posypeme nakrájenou plocholistou petrželí.
Tip
Kedlubny použijte čerstvé, staré jsou dřevnaté.
Cibuli při restování nenechte zhnědnout. Polévka by změnila chuť.
Pro přípravu této polévky se nejlépe hodí kuřecí vývar, ale lze takto připravit i vegetariánskou verzi pomocí zeleninového vývaru.
Polévka se dá připravit i bez smetany, pak ale potřebujete 1,2 l vývaru.
Nakonec můžete polévku také rozmixovat do krémové konzistence.
Polévku můžete podávat s opečenými krutony z bílého pečiva.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef