8 PORCÍDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA OMÁČKU
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 40 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 1 lžička mletého chilli (můžete ubrat nebo vynechat)
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky sušeného oregana
- 400 ml hovězího vývaru
- Česnek
- Sůl
SUROVINY NA PLNĚNÉ TORTILLY
- 1 střední žlutá cibule (cca 70 g)
- 4 stroužky česneku
- 400 g červených fazolí z konzervy
- 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 500 g mletého hovězího masa (8–12 % tuku)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 150 g čedaru
- 8 celozrnných pšeničných tortill (⌀ 20 cm)
- Sůl
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Nejprve připravte omáčku: V menším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte špaldovou mouku a opékejte ji 1–2 minuty na mírném až středním plameni. Poté do hrnce přidejte mleté chilli, mletou sladkou papriku, mletý římský kmín a sušené oregano a vše opékejte dalších 60–90 sekund. Následně přidejte cca 100 ml hovězího vývaru a směs za stálého míchání zahřívejte další 2–3 minuty, dokud nevznikne hustší směs. Poté přilijte dalších 100 ml vývaru a promíchejte. Následně přilijte zbylých 200 ml vývaru a směs přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na mírný až střední stupeň, oloupejte 2 stroužky česneku, prolisujte je do hrnce a celou směs vařte 2–4 minuty, dokud nezhoustne. Poté ji odstavte z ohřevu a osolte.
- 2Následně připravte masovou směs. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a červené fazole z konzervy sceďte. Poté si ve větší pánvi na silném plameni rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte mleté hovězí maso, mletý koriandr, mletou sladkou papriku a sůl a vše opékejte 3–4 minuty na středním až silném plameni. Následně přidejte nakrájenou cibuli a opékejte další 2–3 minuty. Poté ve středu směsi v pánvi udělejte důlek, vložte do něj rajčatový protlak a vše opékejte dalších 60–90 sekund. Následně celou směs promíchejte, přidejte do ní scezené fazole, prolisujte do ní oloupaný česnek, vše zalijte 100 ml vody a směs nechte 2–3 minuty vařit, dokud nezhoustne.
- 3Nyní dejte předehřívat troubu na 200 °C, připravte si větší zapékací mísu (cca 15 cm × 20 cm) a nastrouhejte najemno čedar. Následně si z připravené omáčky odeberte stranou cca 100 ml a zbytek omáčky využijte na plnění tortill: Každou jednotlivou tortillu naplňte masovou směsí, na tu přidejte část omáčky a poté tortillu zarolujte. Naplněné tortilly naskládejte do připravené zapékací mísy, potřete je zbývajícími 100 ml omáčky a zasypte nastrouhaným čedarem. Poté vložte zapékací mísu do trouby a pečte 8–12 minut při 200–210 °C.
- 4 Hotové enchiladas rozdělte na 8 porcí a ihned podávejte.
Tip
Enchiladas podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem, najemno nakrájenou červenou cibulí a limetkou nakrájenou na měsíčky.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.