6 PIECESDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 10 g čerstvého droždí
- 10 g cukru krupice
- 5 lžic olivového oleje
- 1 kg hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
- 30 g soli
YOU WILL ALSO NEED
- potravinářskou fólii
- pečicí papír
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1V 500 ml vlažné vody důkladně rozmícháme droždí, cukr a olivový olej. Do mísy robotu nasypeme mouku, přilijeme vodu s droždím a olejem a začneme pomalu míchat hnětacím hákem. Jakmile se mouka spojí s tekutou směsí, přidáme sůl.
- 2Těsto mícháme při středních otáčkách 10 minut, poté ho vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme z něj kouli a potřeme ji lžičkou olivového oleje, aby neoschla. Necháme 10 minut odpočívat.
- 3Odpočinuté těsto rozdělíme na stejných 6 porcí, které „naboulujeme“, tedy vytvoříme z nich bochánky. Bochánky položíme na plech, přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme kynout 1 hodinu, nebo než zdvojnásobí svůj objem. Poté je dáme do lednice a necháme do druhého dne vyzrát. Druhý den vyndáme bochánky z lednice 1 hodinu předtím, než budeme pizzu připravovat.
- 4Vál posypeme moukou, těsto na něj položíme, zmáčkneme dlaní a prsty roztahujeme do kruhu tak, aby na kruhu zůstal zvýšený okraj. Těsto otočíme a dále ho roztahujeme tak, aby se do kruhu vešly obě ruce. Těsto nazdvihneme, podsypeme moukou, do kruhu těsta položíme obě ruce tak, aby nepřesahovaly přes okraj a krouživým pohybem těsto roztahujeme. Pravou rukou táhneme směrem doprava, levou směrem nahoru. Takto těsto pomalu roztahujeme, dokud nemá v průměru 32 cm.
- 5Troubu rozehřejeme na její maximum a dáme dovnitř obráceně plech nebo plochý kámen vhodný pro pečení pizzy, aby se rozpálil.
- 6Připravené těsto položíme na pečicí papír ve velikosti plechu a potřeme ho náplní tak, aby okraj pizzy zůstal čistý. Dáme s papírem do rozehřáté trouby na plech nebo kámen a pizzu upečeme.
Tip
„Boulování“ znamená vytvořit z těsta stejné propracované koule, které se nechají zrát. Jen vyzrálé těsto vám zaručí kvalitní výsledek.
Pokud těsto při roztahování praskne, zalepte ho přetažením těsta směrem ze středu k trhlině.
Těsto vydrží v lednici až 3 dny, ale nikdy ho nezamrazujte.
POZOR! Správná teplota na pečení pizzy v pizzeriích je 400 °C u neapolské pizzy dokonce 500 °C, což dosáhnete pouze v peci na pizzu.
Nedá se zcela přesně určit, jak dlouho budete pizzu péci v domácích podmínkách, neboť v domácí troubě tak vysokých teplot jako u originální pece na pizzu nedosáhnete. Pečte pizzu tedy tak dlouho, dokud její okraje nezezlátnou.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef