4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR DUCK
- 1 čerstvá kachna
- 20 g hladké mouky
- 3 lžíce kmínu
- sůl
INGREDIENTS FOR RED CABBAGE
- 1 hlávka červeného zelí (1,7 kg)
- 150 g oloupané cibule
- 150 g cukru krupice
- 80 g sádla
- 150 ml octa
- 1 kávová lžička kmínu
- 1 lžička soli
INGREDIENTS FOR POTATO DUMPLING
- 1 kg brambor, varný typ B nebo C
- 250 g hrubé mouky a na podsypání těsta
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 2 vejce
- 2 lžíce sádla na hotové knedlíky
- sůl
INGREDIENTS FOR ONION
- 300 g oloupané cibule
- 2 lžíce sádla
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR DUCK
- 1Troubu rozehřejeme na 140 °C.
- 2Z kachny odřízneme krk a poslední část křídel, tzv. letky a odstraníme přebytečný tuk. Odříznuté části vložíme do pekáče a podlijeme je 200 ml vody. Kachnu důkladně osolíme a okmínujeme – sůl a kmín nasypeme i do břišní dutiny a důkladně vetřeme do kůže i masa. Kachnu položíme na rošt do rozehřáté trouby a pod něj položíme pekáč s odříznutými částmi kachny – dovnitř bude při pečení odkapávat sádlo. Takto nemusíme kachnu otáčet a upeče se ze všech stran dozlatova.
- 3Kachnu pečeme přibližně 2 hodiny nebo doměkka. Během pečení kachnu občas poléváme vypečenou šťávou. Po upečení kachnu vyndáme z trouby a necháme na teplém místě, případně ji necháme v otevřené vypnuté troubě.
- 4Pekáč, který byl pod kachnou, vyndáme z trouby, slijeme přebytečný tuk do misky (později ho použijeme na smažení cibulky). V pekáči necháme pouze tekutinu z výpeku a maximálně 1 lžíci vypečeného sádla. Pekáč postavíme na sporák na střední oheň, přisypeme mouku a za stálého míchání ji plochou vařečkou restujeme 2–3 minuty dozlatova.
- 5Zalijeme zbývající vodou a během 20 minut provaříme na mírném ohni. Nápek vytvořený během varu na dně a stranách pekáče rozmícháme plochou vařečkou. Provařenou šťávu přecedíme přes jemné síto a případně svaříme o ⅓ objemu. Šťáva tak získá silnější chuť. Podáváme s kachnou.
INSTRUCTIONS FOR CABBAGE
- 1Z hlávky zelí odloupneme vnější listy a rozkrojíme ji napůl. Poloviny rozkrojíme znovu napůl a vyřízneme tuhé košťály. Takto upraveného zelí by mělo zbýt cca 1,5 kg. Zelí nakrájíme na jemné nudličky.
- 2Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 60 g sádla, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme kmín a za častého míchání cibuli orestujeme do světle zlatavé barvy. Přidáme zelí, zamícháme a stáhneme ho ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně se zelím. Přidáme sůl, zalijeme octem a důkladně promícháme. Přiklopíme pokličkou, oheň stáhneme na minimum a dusíme, dokud není zelí měkké. Během dušení zelí občas promícháme a opět přikryjeme pokličkou.
- 3Jakmile je zelí měkké, sundáme pokličku, zvýšíme oheň a za stálého míchání restujeme zelí další 3 minuty. Stáhneme z ohně a vmícháme zbylé sádlo, které zelí dochutí a dodá mu lesk.
INSTRUCTIONS FOR DUMPLINGS
- 1Do většího hrnce dáme vařit dobře osolenou vodu na knedlíky.
- 2Ve druhém hrnci uvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno na vál nebo do velké mísy. Přidáme škrob, mouku, vejce, 1 lžičku soli a co nejrychleji vymícháme vařečkou nebo ručně měkčí, ale kompaktní těsto.
- 3Na pomoučeném stole či válu vytvarujeme z těsta kulaté knedlíky o průměru 5 cm a ihned je vkládáme do osolené vroucí vody. Vaříme cca 15 minut. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou z vody a dáme je na plech s rozehřátým sádlem, ve kterém je obalíme, aby neokoraly.
Tip
Do masa byste vůbec neměli píchat, zbytečně by z něho unikla šťáva a kachna by byla vysušená. Na začátku pečení propíchejte jen kůži, aby mohl vytéct přebytečný podkožní tuk.
Víte, jak poznáte, že je kachna upečená? Když ji vezmete za stehenní kost, měla by se lehce otočit.
Vypečené kachní sádlo můžete dát do čisté zavařovací sklenice, kterou po vychladnutí uzavřete. Můžete ho tak uchovat v lednici i pro další použití.
Ještě křupavější kůrčičky dosáhnete, když kachnu asi půl hodiny před koncem pečení potřete medem smíchaným s vypečenou šťávou.
Budete-li připravovat červené zelí ke kachně, použijte namísto vepřového sádla do tohoto pokrmu stejné množství sádla kachního. Stačí ho nasbírat během pečení kachny.
Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani moc řídké. Proto mouku přidávejte postupně, abyste získali ideální konzistenci. Bramborové těsto má tendenci řídnout, musíte tedy pracovat rychle.
Studené knedlíky ohřejte v rendlíku s trochou vody, kterou přivedete k varu, vložíte pařáček s knedlíky a rendlík přikryjete pokličkou.
Takto připravené knedlíky můžete nechat vychladit a případně zmrazit.
Do tohoto pokrmu potřebujete brambory varného typu C. Konečné množství 1 kg je množství ve slupce uvařených, oloupaných a vychlazených brambor.
Než začnete vypracovávat bramborové těsto, musí být brambory zcela vychlazené.
Brambory nevařte úplně doměkka – těsto by pak bylo řídké.
Pamatujte si, že na bramborové těsto musí čekat vroucí voda. Kdybyste nejprve připravili těsto a dali teprve vařit vodu, těsto by zřídlo. Proto je třeba těsto vypracovat co nejrychleji a co nejrychleji dát knedlíky vařit.
Pokud máte brambory opravdu moučné, nemusíte do těsta přidávat škrob. Knedlíky budou kypřejší.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef