1 KOLÁČDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY
- 700 g hrušek
- 40 g másla
- 40 g třtinového cukru
TĚSTO
- 200 g másla
- 170 g hladké mouky
- 140 g třtinového cukru
- 70 g modrého máku
- 3 vejce
- 1½ lžičky prášku do pečiva
- trochu skořice na posypání
- trochu moučkového cukru na posypání
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY
- 1Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. V kastrolku zahříváme máslo s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme hrušky a vaříme na středním plameni, dokud se neodpaří většina tekutiny (mělo by jí zůstat 2 až 3 lžíce), mícháme jen občas a opatrně, aby se hrušky příliš nerozpadly. Tekutinu slijeme stranou a oboje necháme vychladnout.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
- 2Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- 3Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s mákem. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny (cca 10 minut), poté do něj zašleháme vejce – jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nepropojí s máslem. Na závěr mouku s mákem a 2 až 3 lžíce šťávy z hrušek.
- 4Polovinu těsta nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše. Na těsto poklademe hrušky a ty přikryjeme druhou polovinou těsta.
- 5Pečeme 40 až 45 minut v troubě vyhřáté na 190°C s ventilátorem. Zda je makovec upečený, zjistíme špejlí. Po vytažení z trouby jej hned pocukrujeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout na roštu.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.