E966 - Laktitol
Charakteristika
Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá také jako zvlhčovadlo. Obsahuje cca 50% objemu kalorií oproti sacharóze, ale dosazuje pouze cca 40% její sladkosti, jeho chuť je ale velmi dobrá. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je látka vhodná pro diabetiky. Používá se v kombinaci s dalšími sladidly. Má také funkci plnidla v nízkokalorických potravinách. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje zubní kaz.Použití
Používá se zejména v cukrovinkách a ve žvýkačkách, méně často v alkoholických/nealkoholických nápojích, masných výrobcích, instantních jídlech, pikantních omáčkách a v dalších potravinách. Má také funkci plnidla v nízkokalorických potravinách. Jako samostatné sladidlo se téměř nepoužívá.Výroba
Získává se z mléčného cukru - laktózy, pro výrobu se tedy využívá mléka.Nežádoucí účinky
Neškodnost látky byla doložena několika krátkodobými i dlouhodobými studiemi. Ve velkých množstvích může však látka způsobit nadměrnou plynatost, nadýmání a může mít také projímavý účinek.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.