E957 - Thaumatin
Charakteristika
Jedná se o směs intenzivních proteinů rostliny Thaumatococcus daniellii, která se vyskytuje v západní Africe. Je přibližně 2000 - 3000krát sladší než běžný cukr. Neobsahuje žádné kalorie. Po staletí bylo sladidlo využíváno místními obyvateli. Vzhledem k jeho chuti (vůně po lékořici) a dobré slučitelnosti s ostatními sladidly, se používá zejména jako zvýrazňovač chuti. Nezpůsobuje kažení chrupu. Má zpožděný nástup sladké chuti, která ale přetrvává několik minut.Použití
Z uvedených důvodů je látka používání k výrobě mnoha sladkostí, žvýkaček, nápojů apod. Dále je látka využívána k výrobě zubních past, vitamínových přípravků, v krmivech pro zvířata a další. Dle výzkumů látka nemá žádné nežádoucí účinky. Často se používá v Japonsku.Výroba
Získává se vodní extrakcí proteinů ze západoafrické trvalé rostliny Thaumatococcus daniellii.Nežádoucí účinky
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila, že látka nemá žádné toxické, karcinogenní, mutagenní, teratogenní, alergické a jiné účinky. Výše uvedené potvrzuje fakt, že bylo sladidlo po staletí využíváno místními obyvateli západní Afriky a nebyly zjištěny nežádoucí účinky. Konzumace velkého množství může fungovat jako projímadlo.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.