E905b - Ropná vazelína
Charakteristika
Vazelína je přečištěná směs rafinovaných polotuhých uhlovodíků z ropy. Bezbarvá, průhledná, bez zápachu a bez chuti.Použití
Slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu například u zeleniny (rajčata, lilek, okurka, paprika podobně), své uplatnění má i jako lubrikant (znesnadňuje připečení výrobků k formě, plechu nebo ke krájecímu noži). Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použit jako složka laxativních přípravků (projímavé látky). Může být použito jako rozpouštědlo nebo činidlo proti pěnění.Výroba
Jedná se o směs polotuhých uhlovodíků, která se získává rafinací a čištěním ropných minerálních olejů. Tato směs může obsahovat povolené syntetické antioxidanty.Nežádoucí účinky
Může zamezovat vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (vitamín D, E, K a některé esenciální mastné kyseliny). Pravděpodobně se nehromadí v organismu tolik jako minerální oleje. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.