E637 - Ethylmaltol
Charakteristika
Bílý krystalický prášek s ovocnou sladkou vůní. Má několikanásobně účinnější aroma než maltol.Použití
Používá se ve víně a likérech, cukrovinkách a pečivu jako umělá aromatická přísada, zvýrazňující čokoládové a ovocné aroma.Výroba
Ethylmaltol vzniká při pečení chleba. V přírodě se tato sloučenina nenachází. Vyrábí se synteticky z antibiotika Streptomycinu.Nežádoucí účinky
Pokusy na zvířatech prokázaly, že ethylmaltol nemá tak škodlivé účinky jako maltol. Byly zjištěny zažívací potíže a zmnožení kostních buněk (hyperplasie).Zdroje informací
- 356. Ethylmaltol (WHO Food Additives Series 6) [ link ]
- Ethyl maltol - Wikipedia, the free encyclopedia [ link ]
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- Eat safe, Bill Statham [ link ]
- Food additives, Dr. Christine Farlow [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.