E636 - Maltol
Charakteristika
Bílý krystalický prášek s karamelově ovocnou vůní cukrové vaty. Je rozpustný v horké vodě. Nachází se v kůře mladých modřínů, v semenech a jehličí borovice, v čekance, v dehtech izolovaných ze dřeva, v praženém sladu. Název této organické sloučeniny je odvozen od sladu.Použití
Používá se v alkoholických nápojích, zmrzlinách, cukrovinkách, pečivu a sušenkách, želatinovém cukroví, žvýkačkách a želé jako umělá aromatická přísada kávová, čokoládová, vanilková, oříšková, javorová a ovocná. Dodává chlebu a pečivu čerstvou vůni jako „právě upečeného“. Má schopnost potlačit nahořklou chuť umělých sladidel.Výroba
Maltol vzniká při pečení chleba, při pražení kávových a kakaových bobů. Maltol se vyrábí synteticky.Nežádoucí účinky
Studie na zvířatech neprokázaly toxické, rakovinotvorné či jiné nežádoucí účinky. Při styku s látkou ve vyšších koncentracích však může dráždit oči, pokožku, může způsobit poruchy krve, zažívacího ústrojí, ledvin nebo močového měchýře.Zdroje informací
- Maltol - Wikipedia, the free encyclopedia [ link ]
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- Food additives, Dr. Christine Farlow [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- 116. Maltol (FAO Nutrition Meetings Report Series 44a) [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.