E634 - Vápenaté ribonukleotidy
Charakteristika
Vyskytuje se přirozeně ve všech tkáních. Je to směs vápenaté soli inosin-5´-monofosfátu a vápenaté soli guanosin-5´-monofosfátu. Bílá krystalická látka nebo prášek bez vůně, charakteristické chuti.Použití
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, v koláčích, plněných masem, zeleninou nebo ovocem.Výroba
Zdrojem pro výrobu vápenatých nukleotidů jsou živočišné oleje a tuky.Nežádoucí účinky
Může způsobit astma, hyperaktivitu, vyrážku na pokožce do 30 hodin po jídle, obsahujícím tuto přísadu. Dále otoky rtů, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Přísada je nevhodná pro děti. Lidé s oslabeným organismem, lidé trpící jakýmkoliv chronickým onemocněním, lidé se sklonem k dně by se měli této potravinové přísadě vyhýbat.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.