E633 - Inosinan vápenatý
Charakteristika
Vápenatá sůl kyseliny inosinové, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, charakteristické chuti.Použití
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Používá se mnohem méně než inosinan sodný. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).Výroba
Inosinan vápenatý se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb.Nežádoucí účinky
U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Inosinan vápenatý může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.