E626 - Kyselina guanylová
Charakteristika
Kyselina guanylová je součástí nukleové kyseliny RNA. Je známá též pod názvem guanosin monofosfát, nebo GMP.Použití
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména společně s jejími solemi guanylany. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, masných výrobků, konzervovaných potravin. Je součástí aromat.Výroba
Kyselina guanylová se vyrábí ze sušených ryb nebo sušených mořských rostlin.Nežádoucí účinky
Kyselina guanylová i její soli guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se měli těmto přísadám vyhýbat.Zdroje informací
- Guanosine monophosphate - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Guanylic_acid [ link ]
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.