E620 - Kyselina l-glutamová
Charakteristika
Neesenciální aminokyselina. Tato aminokyselina jakožto stavební prvek bílkovin se nachází v lidském těle ve svalech, mozku, v orgánech, krevní plazmě. Je nezbytná k zajišťování nejrůznějších funkcí organizmu. Nachází se zde společně s glutamany, což jsou její soli.Použití
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, a jako antioxidant. Využívá se jako levná náhražka dražších surovin. Dodává potravinám masovou chuť, zlepšuje chuť piva. Používá se hojně v mnoha kořenících směsích, instantních pokrmech jako jsou polévky a omáčky, v konzervovaných jídlech, zejména zelenině, v želatinových desertech a želé, ve zmrzlinách. Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb a uzeninách. Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky ) a slouží jako náhrada soli. Kyselina glutamová se používá také ve vlasové kosmetice, kde je součástí přípravků k trvalé ondulaci.Výroba
Kyselina L- glutamová tvoří bezbarvé krystaly nebo bílý prášek. Průmyslově se vyrábí hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (sója) nebo fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy. Suroviny mohou být geneticky modifikované.Nežádoucí účinky
Nejčastěji se uvádějí bolesti hlavy, trávicí potíže, zvracení, astma, poruchy spánku. Může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.