E576 - Glukonan sodný
Charakteristika
Jedná se o sodnou sůl kyseliny glukonové, používá se převážně jako antioxidant. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Jedná se o příjemně vonící hmotu, která má zrnitý až jemný krystalický charakter. Barva je bílá až světle hnědá.Použití
Používá se jako antioxidant – zabraňuje reakci přítomných kovů (železa nebo mědi) s dalšími látkami – předcházejí změně barvy, textury, sraženiny a žluknutí. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Výroba
Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací sodnou zásadou.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.Zdroje informací
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
- Food-Info.net : E-numbers : E576 : Sodium gluconate [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.