E575 - Glukonolakton
Charakteristika
Látka, která se používá jako antioxidant (váže některé kovy, zabraňuje srížení hořčíku a vápníku, brání růstu některým mikroorganismům. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.Použití
Používá se jako okyselující látka, antioxidant zvyšující účinnost dalších antioxidantů. Najdeme jej v nápojích (například sirupech, ve vínu kde zabraňuje vzniku zákalů), ve směsích na výrobu sladkých těst, kde funguje jako kypřící látka. Najdeme jej také v salámech, jogurtech, tofu. Dále může sloužit jako kyselá složka sypkých směsí pro výrobu dezertů a nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Výroba
Jedná se o látku vznikající v kyselém prostředí z kyseliny glukonové (E574) – velmi často je obsažena v potravinách přírodní cestou – vzniká přeměnou cukrů.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.Zdroje informací
- Food-Info.net : E-numbers : E575 : Glucono-delta-lactone [ link ]
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.