Košík

E572 - Stearan hořečnatý

Charakteristika

Hořečnatá sůl kyseliny oktadekanové. Jedná se o pevnou bílou látku, nerozpustnou ve vodě. Všeobecně se látka považuje za bezpečnou (GRAS status).

Použití

Používá se jako odpěňovací přísada, stabilizátor, protispékavá látka a nejčastěji jako plnidlo při výrobě tobolek a tablet. Používá se také k vázání cukrů v tvrdých cukrovinkách a v různých dětských kosmetických přípravcích.

Výroba

Může se vyrábět z živočisného tuku (zejména hovězího), ale existují i varianty, vyrobené z tuků rostlinných.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy negativní účinky této látky.

Zdroje informací

  • Stearan hořečnatý - Wikipedielink ]
  • Food-Info.net : E-numbers : 572 : Magnesium stearatelink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček