E559 - Křemičitan hlinitý
Charakteristika
Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů nebo jako antacidum ve farmacii. Považuje se za bezpečnou látku.Použití
Používá se jako protispékavá látka a nosič vůni. Nalezneme jej v instantní kávě, sušeném mléku. Výrazně se používá v kosmetice. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Výroba
Získává se z přírodních zdrojů – jílů. Vznikají například zvětráváním živců. Plavením se zbavuje nečistot a poté se suší na bělavý prášek, který je bez chuti i zápachu.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).Zdroje informací
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
- Food-Info.net : E-numbers : E559 : Aluminium silicate [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.