E553a - Křemičitan hořečnatý
Charakteristika
Jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice.Použití
Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů, v čokoládě, pečivu, nebo ve žvýkačkách. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Výroba
Vyskytuje se v přírodní podobě hlavně v Austrálii. Pro potravinářský průmysl se připravuje pravděpodobně syntetickou cestou.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.