E552 - Křemičitan vápenatý
Charakteristika
Běžně se vyskytuje v přírodě jako křída nebo jako křemičitan vápenatý (CaSiO3). Výborně pohlcuje vodu a stále zůstává sypký = je hydroskopický. Nalezneme jej v široké škále produktů, kde zabraňuje tomu, aby výrobek zvlhl a stal se nepoužitelným. Považuje se za bezpečnou látku. Lze jej použít i v dětské výživě (omezené množství).Použití
Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. Může se používat i na překyselení žaludku.Výroba
Syntetický hydratovaný křemičitan vápenatý je připravovaný reakcemi mezi křemičitými materiály (např. křemelinou) a přírodními sloučeninami vápníku (např. vápnem), které do výsledného produktu vnášejí některé další prvky, jako například hořčík a podobně. Vzniká velmi jemný bílý nebo našedlý prášek s vysokou vlastností absorbovat vodu.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.