E541 - Fosforečnan sodnohlinitý
Charakteristika
Používá se k regulaci kyselosti, pomáhá kvasným procesům, funguje jako emulgátor a jako protispékavá látka.Použití
Kyselá forma se používá v prášku do pečiva pro pomalé pečení při nízké teplotě, alkalický tvar je používán jako emulgátor v tavených sýrech. Najdeme jej v tacos, torilách a dalších pekařských výrobcích a také v taveném sýru.Výroba
Získává se z kyseliny fosforečné, hliníku a hydroxidu sodného.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,6 mg/kg tělesné hmotnosti. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Avšak látka obsahuje hliník, který je vedený jako kontaminant a je spojován s Alzheimerovou chorobou.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.