E529 - Oxid vápenatý
Charakteristika
Oxid vápenatý slouží k úpravě pH, používá se jako zpevňující, protispékavá nebo zlepšující látka. Považuje se za bezpečný, lze jej použít jako zdroj vápníku. Oxid vápenatý vzniká jako bílá až našedlá hmota nebo granule, případně jako bílý až špinavě bílý prášek, bez zápachu. Lakmusový papírek na něj reaguje alkalicky. Ve vodě je slabě rozpustný, v etanolu jej nerozpustíme vůbec, v glycerolu se rozpouští zcela.Použití
Používá se ke korekcím kyselosti například u některých potravin, v pekařství a cukrářství zlepšuje kvalitu těsta, působí protispékavě například při výrobě sladkostí. Používá se při výrobě některých druhů piva, ovocných šťáv. Najdeme jej ve sterilizovaném hrášku nebo jiných konzervách.Výroba
Vyrábí se chemickou cestou - zahříváním uhličitanu vápenatého při 500°C, vzniká oxid vápenatý a oxid uhličitý, který uniká do vzduchu.Nežádoucí účinky
V běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví a je považován za bezpečnou přídatnou látku. Lze jej použít jako zdroj vápníku.Zdroje informací
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.