E521 - Síran sodnohlinitý
Charakteristika
Síran sodnohlinitý slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa, najdeme jej v mouce. Nebyly prokázány škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určen jako kontaminant.Použití
Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Upravuje pH a zamezuje přítomným kovům urychlovat nežádoucí reakce, které mohou vést ke snížení kvality produktů (změna barvy, konzistence, žluknutí). Používá se jako kypřící látka a nosič benzoyl peroxidu v bělené mouce nebo sýrech.Výroba
Síran sodnohlinitý lze získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě.Nežádoucí účinky
Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.