E520 - Síran hlinitý
Charakteristika
Síran hlinitý slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa. Bezbarvé krystaly rozpustné ve vodě, bez zápachu s mírně nasládlou chutí.Použití
Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Upravuje pH a zamezuje přítomným kovům urychlovat nežádoucí reakce, které mohou vést ke snížení kvality produktů (změna barvy, konzistence, žluknutí). Dále se s ním můžeme setkat v některých deodorantech. Síran hlinitý se používá hlavně v chemickém průmyslu pro čištění odpadních vod – používá se jako koagulační nebo flotační činidlo – ve vodě vytvoří shluky nečistot, které se následně nechávají samovolně sedimentovat v sedimentačních nádržích.Výroba
Síran hlinitý lze získat přidáním oxidu, uhličitanu nebo hydroxidu hlinitého do kyseliny sírové. Může se získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě, nezapáchající s mírně nasládlou chutíNežádoucí účinky
Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.