E518 - Síran hořečnatý
Charakteristika
Síran hořečnatý tvoří bezbarvé krystaly nebo zrnitý krystalický prášek bez zápachu. Používá se hlavně jako výživový doplněk, nebo jako látka s protispékavým a zpevňujícím účinkem. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Snadno rozpustný ve vodě, málo rozpustný v glycerinu, omezeně rozpustný v etanolu.Použití
Síran hořečnatý se používá jako doplněk stravy, upravuje pH, napomáhá zpracování potravin. najdeme jej v pečícím prášku, přidává se do sojového mléka, sýrů cottage, mléka, chleba, piva. Má protispékavé a zpevňující účinky.Výroba
Získává se z mořské vody po jejím odpaření z vápencových ložisek, nebo chemickou syntézou.Nežádoucí účinky
Nežádoucí účinky nebyly prokázány, v těle se běžně vyskytuje ve formě iontů a pro lidský organismus je bezpečný. Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.