E517 - Síran amonný
Charakteristika
Síran amonný tvoří bílé nebo bezbarvé krystaly nebo zrnitý materiál bez zápachu, je stabilní pouze do teplot 280°C. Zlepšuje kvalitu vstupních surovin, pomáhá kvasným procesům. Výborně se rozpouští ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit vůbec.Použití
Síran amonný se používá na zlepší kvality mouky, pomáhá droždí kynout. Proto se používá hlavně v pekařství. Je možno jej použít jako nosič, nebo rozpouštědlo, látku k ředění a podobným úpravám.Výroba
Připravuje se převážně chemicky ze syntetického čpavku (amoniaku) a kyseliny sírové. Nebo ho můžeme získat rozkladem sádrovce (uhličitanu amonného). V přírodě se vyskytuje velmi vzácně při sopečné činnosti. Získáváme bezbarvé nebo bílé krystalky, případně zrnitý materiál bez zápachu, který je stabilní pouze do teplot 280°C, což omezuje jeho následné použití pouze na procesy probíhající do této teploty.Nežádoucí účinky
Nežádoucí účinky nebyly prokázány, v těle se běžně vyskytuje a pro lidský organismus je bezpečný.Zdroje informací
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- Ammonium sulfate - Wikipedia, the free encyclopedia [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.