E513 - Kyselina sírová
Charakteristika
Bezbarvá až lehce hnědá žíravá kapalina olejovité konzistence. Při manipulaci s touto kyselinou je nutná velká opatrnost.Použití
V potravinách působí kyselina sírová jako okyselující látka. Používá se při výrobě potravinářských přísad a napomáhá při zpracování potravin, například alkoholických nápojů a sýrů, do nichž se přidává v bezpečných množstvích. Kyselina sírová nachází uplatnění i mimo potravinářství – při výrobě průmyslových hnojiv, chemikálií, plastů, léčiv a barviv.Výroba
Probíhá třístupňově, přičemž na počátku je oxid siřičitý, ve druhé fázi oxid sírový a výsledným produktem sama kyselina.Nežádoucí účinky
Při kontaktu koncentrované kyseliny sírové s pokožkou dochází k závažnému poleptání, vdechnutí jejích výparů může způsobit vážně poruchy dýchání a její požití může být až smrtelné. V množstvích přidávaných do potravin je to však bezpečná látka.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.