E510 - Chlorid amonný
Charakteristika
Bílá krystalická látka nebo prášek rozpustný ve vodě.Použití
Chlorid amonný se využívá při výrobě chleba jako živná látka pro droždí. Rovněž bělí mouku a zlepšuje vlastnosti těsta, funguje jako regulátor kyselosti a substance zvýrazňující chuť. Používá se zejména v pekařských výrobcích, v ochucovadlech a při výrobě kvasnic. Pro svoji ostře slanou chuť se využívá k výrobě některých slaných druhů lékořicových bonbónů a také zabraňuje tvorbě nežádoucího sirovodíku ve vínu a v pivu. Ve sportu se chlorid amonný používá jako látka upravující tratě na běžecké lyžování.Výroba
Průmyslově se vyrábí reakcí amoniaku s kyselinou chlorovodíkovou. Vyskytuje se i v přírodních ložiscích v oblastech s hojnou vulkanickou činností.Nežádoucí účinky
Lidské tělo je na určité množství amonných iontů zvyklé, jelikož jsou součástí metabolismu. V malých množstvích, v nichž se chlorid amonný vyskytuje v potravinách jako přídatná látka, je tudíž bezpečný. Měli by se mu vyhýbat zejména lidé s poruchami činnosti jater a ledvin.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.