E500(iii) - Sekvikarbonát sodný
Charakteristika
Seskvikarbonát sodný se vyskytuje v podobě bílých krystalků, vloček nebo jako prášek rozpustný ve vodě.Použití
Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sesquikarbonát sodný působí jako neutralizátor v másle, smetaně či zmrzlinách a využívá se při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku.Výroba
Sekvikarbonát sodný je ekvimolární směsí uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného.Nežádoucí účinky
V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.