E491 - Monostearát sorbitolu
Charakteristika
Krémově bílý prášek voskovité konzistence.Použití
Látka působí jako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových bonbónech zabraňuje změnám barvy, k nimž dochází po zahřátí a opětovném ochlazení. Využívá se v různých polevách a krémech, kterým dodává vzdušnost, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnost pěn a nachází se v práškových náhražkách mléka do kávy a v potravinách uvedených níže pod nadpiskem Nežádoucí účinky.Výroba
Připravuje se esterifikací shodných molárních hmotností sorbitolu a kyseliny stearové.Nežádoucí účinky
Pouze při velmi vysokých dávkách této látky se u testovaných zvířat projevily změny činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.