E488 - Etoxylované mono a di glyceridy
Charakteristika
Nevýrazné, mírně nažloutlé olejovité kapaliny nebo řídké gely.Použití
Vyskytují se jako součást protispékavých látek, dortů, polev ze šlehaného rostlinného oleje, polevových směsí, cukrových polev, mražených dezertů, margarínů, pudinků, burákového másla a náhražek mléka či smetany do kávy. Účinkují také jako emulgátory, usnadňují šlehání, zkvalitňují těsto a změkčují chlebovou střídku.Výroba
Vyrábějí se glycerolýzou jedlých tuků nebo přímou esterifikací glycerolu směsí stearových, palmitových a myristových kyselin.Nežádoucí účinky
Během testů na zvířatech nevykazovaly látky žádné vedlejší negativní účinky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.