E481 - Stearoylaktylát sodný
Charakteristika
Krémově zbarvený prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.Použití
Emulgátor s řadou uplatnění. Prodlužuje trvanlivost těsta na výrobu chleba, housek, taštiček či tortil, používá se v některých margarínech, v práškových náhradách mléka a kávy, v pudincích, trvanlivých šlehačkách, cukrovinkách, k výrobě snacků na bázi obilovin a brambor, masových konzerv, majonéz, instantních polévek, zmrzlin, žvýkaček a podobně. Má využití jako stabilizátor, slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje a usnadňuje šlehání vaječných bílků. Tato látka se často přidává i do krmení pro psy a kočky.Výroba
Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným.Nežádoucí účinky
Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žádné nežádoucí účinkyZdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.