E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
Charakteristika
Jedná se o širší spektrum sloučenin, jejichž skupenství se pohybuje od tmavě žlutých až hnědých olejovitých kapalin po bílé až špinavě bílé voskovité pevné látky. Tyto pevné látky se mohou vyskytovat ve formě vloček, prášků či malých pevných perliček. Pokud jde o chuť, mohou ji mít olejovitou, tučnou nebo neutrální.Použití
Jde o nejčastěji používané stabilizátory a emulgátory – nacházejí se v pekařských výrobcích, cukrovinkách, mražených dezertech, slaném pečivu, margarínech, ztuženém tuku, majonézách, sušeném mléku, práškové smetaně, čokoládě, žvýkačkách, masových pomazánkách, instantních polévkách a vitamínových tabletách. Mono- a diglyceridy mastných kyselin jsou součástí běžných tuků – triglyceridů a mohou vznikat samovolně při úpravě potravin.Výroba
Připravují se částečnou esterifikací glycerolu vybranými přírodními mastnými kyselinami. Lze je získat z živočišných tuků i rostlinných olejů – tedy například z vepřového sádla a loje nebo z bavlníkového, sójového či slunečnicového oleje.Nežádoucí účinky
Nemají žádné zásadní negativní účinky a lze je považovat za přirozenou součást potravy. Pouze při nadměrném příjmu nasycených mastných kyselin může dojít ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Diglyceridy mastných kyselin jsou podle některých zdrojů neustále důsledně testovány kvůli svým možným mutagenním, teratogenním a subakutním účinkům a také kvůli možnému vlivu na lidskou reprodukci.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.