E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin
Charakteristika
Bílé nebo krémově bílé lehké prášky, šupinky nebo polotuhé látky. Bližší dělení: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin a 470 b - hořečnaté soli mastných kyselinPoužití
Tyto látky jsou využívány jako emulgátory, stabilizátory a protispékavé látky. Vyskytují se v pekařských výrobcích, jako jsou například bábovky, koláče nebo chléb. V rámci EU se objevují v čím dál větším množství potravin, například v prášku do pečiva, kostkovém cukru či česnekovém a cibulovém granulátu. Některé soli mastných kyselin se používají jako lubrikanty nebo látky zabraňující přichycení.Výroba
Vyrábějí se reakcí oxidů příslušných prvků s mastnými kyselinami.Nežádoucí účinky
Soli mastných kyselin jsou běžnými produkty metabolismu tuků, tudíž se nepředpokládá, že by mohly mít na lidský organismus neblahý vliv. Ve výjimečných případech mohou narušit a pozměnit střevní sliznici.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.