E465 - Ethylmethylcelulóza
Charakteristika
Bílá až béžovobílá hygroskopická pevná látka nebo prášek bez zápachu.Použití
Používá se jako emulgátor, stabilizátor emulzí a činidlo tvořící pěnu v našlehaných výrobcích. Přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Díky svým projímavým účinkům se využívá v medicíně, ale využití nachází například také jako lepidlo na tapety.Výroba
Vyrábí se chemickým pozměněním celulózy nebo z technické bavlny.Nežádoucí účinky
Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.