E463 - Hydroxypropylcelulóza
Charakteristika
Krystalická látka vyskytující se v různých mezifázích kapalného a pevného skupenství, např. v kapalných krystalech.Použití
Látka se používá jako emulgátor, stabilizátor emulzí, zahušťující prostředek, činidlo podporující tvorbu pěny a jako součást povrchových filmů na cukrovinkách. Lze se s ní setkat také ve vitaminových tabletkách, v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.Výroba
Získává se chemicky z celulózy.Nežádoucí účinky
Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.