E444 - Acetát isobutyrát sacharózy
Charakteristika
Substance bez chuti dobře rozpustná v olejích a tucích, nikoliv však ve vodě.Použití
I přes svoji nevýraznou chuť je octanisomáselnan sacharózy využíván jako stabilizátor výsledné chuti jiných substancí a jako látka, která způsobuje zakalení v sycených i nesycených nealkoholických nápojích. Do nápojů se rovněž přidává za účelem úpravy jejich hustoty a konzistence.Výroba
Esterifikací sacharózy s kyselinou octovou a isobutanovou.Nežádoucí účinky
Octanisomáselnan sacharózy u nás v minulosti nebyl povolen, protože některé série testů prokázaly jeho škodlivý vliv na játra testovaných zvířat. Nové studie však potvrdily, že pro lidský organismus není tato látka škodlivá, protože je z něj běžným způsobem vylučována spolu se zbytky potravy.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.