E434 - Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
Charakteristika
Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Má obdobné vlastnosti jako E433.Použití
Polysorbát 40 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Přidává se do pekařských výrobků, našlehaných krémů, nápojů, cukrovinek, zmrzlin, polévek, zálivek, do instantních náhražek mléka a ztužených tuků.Výroba
Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 40 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek.Nežádoucí účinky
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.