E432 - Polyoxyethylensorbitanmonolaurát
Charakteristika
Jedná se o emulgátor a stabilizátor.Použití
Polysorbát 20 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. V kombinaci se sorbany se používá k získání požadovaných vlastností potravin. Jako stabilizátor účinkuje v těstech, omáčkách a krémech. Působí jako rozpouštědlo vitaminů rozpustných v tucích a ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu se využívá jako emulgátor. Můžeme ho nalézt v pekařských výrobcích, zmrzlinách, polevách, v instantních náhražkách mléka, zálivkách, cukrovinkách a ve ztužených tucích.Výroba
Vyrábí se synteticky. Polysorbát 20 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 20-ti jednotek.Nežádoucí účinky
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky.Zdroje informací
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.